NO PASS – Képzőművészeti kiállítás

Időpont: Október 14. – november 15.
Helyszín: Olaf Palme Ház, Erlin Klub Galéria, Videospace Budapest, Magyar Műhely Galéria, Fészek Művészklub Hermann-terem

A budapesti Égtájak Iroda másodízben rendezi meg a határon túli kortárs magyar képzőművészek kiállítását. Az elsőre GPS – Ismeretlen szcéna címmel 2007-ben került sor az Ernst Múzeumban, jelentős szakmai és nyilvános figyelem kíséretében. Az ez év októberében–novemberében esedékes rendezvényen 16, nemzetközileg is jegyzett magyar származású alkotó vesz részt a környező országokból és a tengeren túlról. Valamennyien tevőleges alakítói országuk művészeti életének, ám munkásságuk jelentős mértékben túlnőtte a szűkebb kereteket.
A határon túli kortárs magyar képzőművészek biennáléját ama igény hívta életre, hogy az anyaország szakmai közege és szélesebb közönsége is jobban megismerje azokat a külföldi magyar alkotókat, akik mögött nemzetközi elismertség áll, de az egyetemes magyar művészet kontextusában még nem nyertek kellő besorolást. A Bartha József (Románia), Farkas Roland (Szlovákia) és Szombathy Bálint (Szerbia, Horvátország, nyugati világ) kurátorok által meghívott képzőművészek a kortárs műfajok legtágabb nyelvi-ideológiai horizontján mozognak.
A központi rendezvényre a Palme Házban, míg négy kihelyezett önálló bemutatóra az Erlin Galériában, a Fészek Klubban, a Magyar Műhely Galériában és a Videospace-ben kerül sor.
Kiállító művészek: Ricz Géza (Délvidék), Kispál Attila és Kispál Evelin (Sepsiszentgyörgy), Estefán Arnold (Bukarest), Farkas Roland és Boráros Henrik (Prága), Farkas Róbert (Délvidék), László István (Dublin), Kántor István (Torontó), Bartusz György (Kassa), Rónai Péter (Pozsony), Bartha József (Marosvásárhely), Bob József (Marosvásárhely), Ivan Ladislav Galeta (Zágráb), Tarkó János (Újvidék), Mésáros Kristína (Pozsony)